Warm geëxtrudeerde secties

Warm geëxtrudeerde secties

Waarom geëxtrudeerde profielen?

Staal, roestvrij staal en titanium extrusies bieden voordelen die niet worden geboden door alternatieve methoden zoals smeedstukken, gietstukken en bewerkingen uit staaf- of plaatmateriaal. Economische voordelen zijn onder meer minimale gereedschapskosten, verminderd materiaalgebruik, lager aantal onderdelen als gevolg van de mogelijkheid om complexe vormen over de lengte in één bewerking te extruderen en minder downstream bewerkingen en afwerkingsbewerkingen. De kwaliteitsvoordelen van extrusie omvatten een verbeterde oppervlaktekwaliteit en superieure vlakheid en rechtheid, wat vooral van cruciaal belang is voor structurele bewerkingen over lange lengte.

Productie

PRODUCTIEPROFIELEN EN BUIZEN

De eerste fase van het productieproces is hete extrusie met grondstoffen die bij hoge temperatuur door tooling gaan. De conceptie en productie van alle gereedschappen worden bepaald door ingenieurs om te voldoen aan de profieltekeningen van klanten.
Rek- en stijlmachines garanderen de rechtheid met de maatnauwkeurigheid die de klant nodig heeft.
Gecontroleerde warmtebehandelingscycli garanderen de mechanische en metallurgische eigenschappen van het product in overeenstemming met de vereisten.
Het oppervlak van de extrusies kan worden gestraald, gepassiveerd, gegalvaniseerd, geverfd,…

MOGELIJKHEDEN & CIJFERS

Rangen
Koolstofstaal
S235, S275, S355, A36, C10, C20, C45, 1018, 1045, 18 NiCrMo5, 42 CrMo4, 4140, 4340, 8620, enz.
Gelegeerd staal
16MC5, 25CD4, 42CD4, 15CDV6, 16NC6, enz.
Roestvrij staal
300 & 400 serie, 17-4 PH, 15-5 PH, Nitronic 50, Nitronic 60, Duplex kwaliteiten Monel 400, Legering 600, A-286, Invar 36

Titaan

TA6V, T40, T60, TA3V2.5

Mogelijkheden
Maximumgrootte
Binnen diameter <= 250 mm
Minimale dikte
Van 3 mm tot 25 mm volgens de sectie

Radius

Binnenradius: van 3 tot 4 mm (-0/+2 mm)

Buitenradius: 1,5 mm (± 0,5 mm)

Warm afgewerkte secties

 • willekeurige of vaste lengtes van 5 mm tot 12 meter.
 • minimum aantal: 600 Kg

TOLERANTIES

op maten (c) op dikte (t) Straightening
c = 50 mm : ± 1 %
e = 5 mm : ± 10 %
doorbuiging = 1 mm/meter *

draai < 2°/meter tot maximaal 8° per bar

* op aanvraag

Architectuur

Architecturale projecten vereisen steeds meer kwaliteiten in roestvrij staal die een goede corrosiebestendigheid hebben. In de bouw en architectuur voor dak, structuur, vliesgevel, bekleding en ontwerp garandeert roestvrij staal de duurzaamheid van de constructie. Het aspect en de structuur blijven door de jaren heen ongewijzigd. De materiaalkeuze hangt af van de architect, maar ook van de bouwomgeving, en er moet rekening worden gehouden met de kosten.

De toepassing van Lifetime Costing zal vaak aantonen dat het gebruik van roestvrij staal, dat in eerste instantie duur lijkt, in feite de meest economische optie is.

Wij kunnen profielen leveren in roestvrij staal, koolstofstaal of titanium volgens de eisen van de klant:

 • koepel van Gare St. Lazare – ”Metro Meteor” in Parijs
 • leuning – Ryad luchthaven in Saoedi-Arabië
 • profielen voor privacy louvres – Bibliothèque de France in Parijs
 • vliesgevels – Postkantoor , Bonn, Duitsland
 • geleiderails voor liften – Arche de la Défense (Parijs)
 • vliesgevel – Gerechtsgebouw, Gent, België
 • profielen voor duty-free-shops – Brussels airport
 • vliesgevels, Air France hoofdkantoor – Technopole Roissy Charles de Gaulle
 • en nog veel meer

Mechanica & Industrie

Het productieproces maakt de productie van ruwe staven mogelijk die dicht bij de uiteindelijke afmetingen liggen en in een breed scala aan vormen en kwaliteiten.

Een gepersonaliseerde studie van de behoeften van de klant door de R &D-afdeling is noodzakelijk om het product te definiëren dat aan alle vereisten voldoet om:

 • Lagere kosten realiseren en het gebruik van grondstoffen optimaliseren
 • Bewerkingscycli verminderen

Een reeks roestvrij staalsoorten met verbeterde bewerkbaarheid stelt ons in staat om deze resultaten te bereiken.
Lage minimumhoeveelheden (ongeveer 600 kg per vorm) en lage gereedschapskosten betekenen dat een flexibeler proces toegankelijk is voor grote industrieën.

Toepassingsgebieden: Mechanische onderdelen, tapware-industrie, lineaire geleiders, transportsystemen, landbouw- en voedingsindustrie, bewapeningsindustrie…

Energie

Geëxtrudeerde buizen worden in de hele industrie gebruikt in traditionele fossiele brandstofcentrales, afvalverbrandingsinstallaties, kerncentrales en hernieuwbare energie- en aardgasgestookte centrales. Afhankelijk van de brandstof die wordt gebruikt in industriële ketels en volgens technische ontwerpen, produceren we verschillende soorten buisvormige producten die zijn aangepast voor gebruik bij hoge temperaturen, corrosie en speciale serviceomstandigheden.

Toepassingen:

 • Voedingswaterverwarmers, condensors, ketelbuizen, BOP-wisselaars, lage- en hogedrukwarmtewisselaars, nucleaire instrumentatie, inlaatkoelers, vochtafscheiderverwarmers, superverwarmers, afvalverbrandingsinstallaties.

Soorten producten:

 • Geïntegreerde vinnenbuizen (buizen met vinnen in de lengterichting)
 • omega tubes (Super-omega buizen)
 • Dubbele omega buizen

Luchtvaart

Aeronautische extrusies vereisen hoge specificaties met nauwe toleranties, certificeringen, continue productontwikkeling en een perfecte service. Dit wordt bereikt door een 100% inspectie uit te voeren. De R&D-afdeling werkt aan de ontwikkeling van materialen. De eisen van de klanten staan altijd voorop. De producten die we produceren zijn te vinden in de structuur van het vliegtuig of in de straalmotor zelf als ringen.

RINGEN

Afhankelijk van de behoefte van de klant, kunnen we ruwe of bewerkte ringen voor vliegtuigen en helikoptermotoren leveren:

 • Gewalste flitskolf gelaste ringen
 • Naadloze uitgezette ringen

Wij leveren ringen voor civiele motoren (Boeing, Airbus,…) en militaire vliegtuigmotoren zoals Mirage of Rafale.
(Opmerking: alternatieve productiemogelijkheden voor kleinere ringen : centrifugaalgieten)

Koudgetrokken & gewalste profielen

Koudgewalste en koudgetrokken profielen kunnen worden geproduceerd in een breed scala aan legeringen, waaronder koolstofstaal, vrij snijdend staal, gelegeerd staal, roestvrij staal, nikkellegeringen, legeringen met hoge temperatuur, evenals messing en koperlegeringen.

De profielen variëren in dwarsdoorsnede gebieden die passen binnen een cirkel met een diameter van 125 mm.

VOORDELEN

 • Verkort de bewerkingstijd
 • Verminder het aantal bewerkingen
 • Verhoog de productiviteit
 • Verminder schroot en materiaalverspilling
 • Minimaliseer snijgereedschappen

Koudtrekken is een precisiereductie van de doorsnede van voorgewalste profielen of walsdraad koud getrokken door een reeks van een of meer matrijzen.

Nauwe toleranties en verbeterde oppervlakteconditie zijn twee voordelen van koudgetrokken roestvaste profielen. Bovendien vermindert koudtrekken downstream-bewerkingen en algehele afwerkingsbewerkingen. Het biedt ook dimensionale consistentie en verbeterde rechtheid. Tekenprocessen hebben de neiging om de restspanningen te remmen die door het materiaal vrijkomen tijdens de daaropvolgende bewerking die door de klant wordt uitgevoerd.

Typische toepassingen voor koudgetrokken roestvrijstalen profielen zijn pomponderdelen, klepstelen, lineaire geleiderails, tandwielen, tandwielen, sleutelopeningen, splines en spindels, turbineonderdelen, vliesgevel, gevelconstructie, röntgenapparatuur, lamellen en koppelingen. Kortom, koudgetrokken roestvrijstalen profielen worden gebruikt in gebieden die precisietoleranties en een superieure afwerking vereisen.

Koudgewalste profielen worden geproduceerd door ronde walsdraad te vormen door een continu walsproces bij omgevingstemperatuur. Koudwalsen is een zeer efficiënt productieproces dat voornamelijk voor kleine secties is ontwikkeld. Ten opzichte van warmwalsen biedt koudwalsen een aantal aanzienlijke voordelen. Uitstekende oppervlakteafwerking, nauwe toleranties en om kleine productiepartijen te produceren. Koudwalsen biedt de mogelijkheid om de mechanische eigenschappen van het materiaal te veranderen en produceert bepaalde nuttige combinaties van hardheid, sterkte, stijfheid en vervormbaarheid. Dit wordt aangevuld met selectief gloeien. De secties kunnen worden geleverd als staven in vaste lengtes of kunnen worden teruggedeinsd. Koudgewalste roestvrijstalen profielen worden gebruikt voor horlogecomponenten, voedselverwerking, textiel-, pulp- en papierindustrie, evenals petrochemische en nautische componenten.

Warmgewalste profielen

Speciale warmgewalste vormen van roestvrij staal, staal en legering kunnen worden gevormd door walsdraad of knuppels te vormen, die een max. breedte van 110mm, door een continu walsproces.

Deze opstelling zorgt voor een hoge mate van vervorming en dus kunnen extreem complexe vormen worden bereikt.

Na het snijden van deze grondstof op een bepaalde lengte, ondergaat het een opwarmproces in de oven bij temperaturen van ongeveer 1100 ° C, vervolgens wordt het ontkalkt met waterdruk en later vervormd met verschillende passages door verschillende gietgereedschappen in warmwalslijnen totdat de gewenste eindvorm is bereikt. Dit profiel wordt afgekoeld en vervolgens rechtgetrokken en gesneden tot de gewenste lengte van de klant en uiteindelijk ontbraamd.

Deze productiebenadering voor kleine tot middelgrote speciale geometrieën biedt aanzienlijke kostenbesparingen voor de klanten dankzij kleine productiepartijen en lage gereedschapskosten.

Warmgewalste profielen worden gebruikt voor algemene bouw en constructie, machines, hardware, transportindustrie, evenals voor afvalwatersystemen en scheepsbouw.

Laser gelaste profielen

Laserlassen is efficiënt en biedt bijna onbeperkte mogelijkheden en ontwerpopties. Lasergelaste secties worden geproduceerd door afzonderlijke componenten aan elkaar te lassen, waardoor een complete sectie ontstaat. De stukken zijn meestal platte lasergesneden strips, maar kunnen ook geprefabriceerde vaste stoffen, holtes of andere vormen zijn. De verbindingen worden gemaakt met krachtige lasers zonder vulmateriaal, waardoor een minuscule laskraal ontstaat. Lasergelaste profielen kunnen onder andere worden geproduceerd in koolstofstaal, roestvrij staal en duplex stalen profielen.

Lasergelaste secties hebben inherent scherpe randen en hebben over het algemeen kleine radii van maximaal 0,5 mm. Met het gebruik van lasers bij laserlassen en fuseren is er een zeer kleine warmte-beïnvloede zone in vergelijking met traditionele productiemethoden. Lasergelaste secties kunnen worden vervaardigd als tees, kanalen, hoeken, bundels en andere secties. Holle constructies zijn ook beschikbaar, evenals vierkante of rechthoekige buizen. Deze kunnen in bijna elke maat worden gemaakt met een kleine minimale bestelling. De componenten kunnen verschillende diktes en zelfs verschillende soorten materialen hebben die in één sectie zijn gesmolten.

Onze lasergelaste profielen kunnen worden geproduceerd in hoeveelheden zo klein als een enkel stuk voor een prototypestudie, helemaal tot hoeveelheden van 100 ton of meer voor grootschalige projecten. De meeste productie bestaat uit materiaal dat onder een hoek van 90° is gesmolten, maar het is mogelijk om onder andere hoeken te lassen. Zelfs ronde materialen kunnen worden samengevoegd met platte randen. Soms is het nodig om het ronde materiaal op het contactpunt af te vlakken voor deze aangepaste geometrieën.

Lasergelaste roestvaste profielen hebben over het algemeen een betere oppervlakteafwerking dan geëxtrudeerde of warmgewalste producten omdat de ruwe componenten worden verwerkt uit hoogwaardige warmgewalste plaat of uit koudgetrokken platen. Na laserlaserij worden de secties rechtgetrokken, geparelstraald en gepassiveerd in een zure oplossing. Passiveren verwijdert alle onzuiverheden die tijdens het productieproces worden ingebracht. Hoek-, kanaal- en doossecties worden meestal bewerkt voorafgaand aan het parelstralen omdat ze vaak externe lasparels bevatten. Het verwijderen van deze externe kralen maakt het afgewerkte oppervlak vlak en gelijkmatig.

De lasergelaste roestvrijstalen secties zijn erg populair bij landschapsarchitecten, interieurontwerpers en meubelontwerpers.