ADDITIEVE PRODUCTIE (3D-metaalprinten)

Metal Additive Manufacturing is een NIEUWE en INNOVATIEVE oplossing die ontwerpers in staat stelt om de manier waarop complexe onderdelen worden gemaakt te HEROVERWEGEN.

Metal AM is een additieve technologie vergelijkbaar met het conventionele polymeer Rapid Prototyping. Omdat onderdelen laag voor laag worden opgebouwd. De resulterende onderdelen zijn echter ZO DUURZAAM als een conventioneel onderdeel.

Definitie

Met Additive Manufacturing beschrijven we de processen die als volgt zijn gedefinieerd:

 • Gebruik van additieve processen
 • Volledig functionele componenten maken
 • Voor inbedrijfstelling door eindgebruikers

Dit betekent dat Additive Manufacturing veel verder gaat dan prototyping. Omdat de materialen in principe dezelfde metalen zijn als ze vaak worden gebruikt, is Additive Manufacturing een nieuwe techniek om onderdelen op nieuwe manieren en met een unieke reeks voordelen te vervaardigen.

Voordelen van metaaledditief manufatureren

Additive Manufacturing geeft ontwerpers extra oplossingen voor hun veelvoorkomende problemen. Het grote voordeel van de technologie is dat volledig dichte metalen onderdelen in vrijwel elke vorm kunnen worden gemaakt door middel van een 3D-printproces, en dit alles zonder afbreuk te doen aan de materiaalvereisten.

Als onze klant kunt u onderdelen nu PRECIES ZO VORMGEVEN ALS U WILT. Typische voorbeelden zijn FUNCTIE-INTEGRATIES van kanalen, warmtewisselaars, nozzles, sproeiers, extruders en klemfuncties.

 1. onderscheid je van de massa met innovatieve oplossingen.
 2. problemen oplossen met een totale ontwerpvrijheid.
 3. concurrentievoordeel behalen door gebruik te maken van de hefboomwerking van een nieuwe generatie additieve productietechnieken.

Gewicht Voordeel

Onderdelen kunnen lichter worden gemaakt omdat materiaal wordt toegevoegd en niet wordt afgetrokken. Ook holle structuren zijn mogelijk. Het toont de kwaliteitscontrole op basis van 3D CT-scans.

Complexiteit Voordeel

Vrijwel elke vorm kan worden gemaakt, omdat RM wordt afgebroken in een reeks 2D-contouren en elk type ondersnijding of interne holte mogelijk is. Vormen die niet bewerkt of gegoten kunnen worden, worden mogelijk.

Doorlooptijden voordeel

AM Levertijden zijn kort omdat er vrijwel geen programmering of tooling aan te pas komt. Het enige dat nodig is, is een druk op de knop (en nog wat), om elke 3D-tekening om te zetten in een fysiek, functioneel model.

Materiaal specificaties
Dichtheid
99.5-100%
Dimensies
250 x 250 x 400 mm *
Typische onderdeelnauwkeurigheid
± 50 μm of 0,1%*
Minimale wanddikte
0,2-0,45 mm*
Minimale functiegrootte
0,1-0,8 mm*
Minimale kanaaldiameter
0,3-0,6 mm*
Oppervlakte finisch kwaliteit
Ra 5 μm
Opties na de behandeling
Draaien, frezen, edm, draad-edm, slijpen, lassen, harden, solderen, coaten, ...

(*) afhankelijk van vorm of materiaal

Prototyping

Omdat RM-technieken geen programmering of tooling vereisen, is de stap van CAD-tekening naar fysiek model vrijwel een druk op de knop. Een extra voordeel van RM is dat er gemakkelijk meerdere soorten en maten van een ontwerp kunnen worden afgedrukt.

Kleine en middelgrote series

Omdat er geen programmering of tooling nodig is, kan metal Rapid Manufacturing een puur economisch voordeel bieden voor kleine en middelgrote series. Omdat de kosten van een RM-onderdeel voornamelijk worden bepaald door het volume en niet zozeer door de vorm, komen vooral kleinere, complexe onderdelen in aanmerking voor metalen Rapid Manufacturing.

Functionele integratie

Vaak wordt een functioneel ontwerp aangetast door de productiebeperkingen van het geselecteerde bouwproces. Wanneer bijvoorbeeld een inwendige holte nodig is, worden 2 onderdelen bewerkt en samengevoegd. Voor conventionele bewerkingen gaan ontwerpers uit van een voorrecht “Design for Manufacture”. Dit resulteert over het algemeen in grotere en zwaardere onderdelen en een uitgebreide stuklijst in een assemblageconstructie.

Met Metal Rapid Manufacturing is er een paradigmaverschuiving van “Design for Manufacture” naar “Design for Function”. Een holte kan bijvoorbeeld uit één stuk worden gemaakt en er is geen noodzaak om onderdelen te monteren. Kortom, componenten zijn ontworpen voor maximale prestaties in plaats van voor eenvoudige bewerking.

Voordeel van functionele integratie

Bepaalde vormen kunnen niet met conventionele technieken worden gemaakt en worden dus opgesplitst in subcomponenten die samen worden geassembleerd. Met RM kunnen meerdere functies, zoals een holte en een koelmantel bijvoorbeeld, in één component worden geïntegreerd, waardoor het aantal onderdelen en de eenvoud van het ontwerp drastisch worden verbeterd.

Metaalsoorten

Met AM kunnen onderdelen functioneler worden gemaakt, waardoor de prestaties van een ontwerp worden verbeterd. Enkele voorbeelden;

 • TITANIUM MATERIALEN
 • ROESTVRIJ STALEN MATERIALEN
 • MARAGING STAALSOORTEN
 • KOBALT-CHROOM MATERIALEN
 • ALUMINIUMLEGERING MATERIALEN
 • NIKKEL SUPER LEGERING MATERIALEN

Typische toepassingen

 • Vereenvoudigde assemblages/verminderd aantal onderdelen
 • Minder gewicht/lichtgewicht ontwerp
 • Verbeterde vloeistofstroom
 • Grote gereedschapsinzetstukken
 • Conforme koeling
 • Topologie optimalisatie
 • Massa-aanpassing

Ontvang uw gratis consult